Новини - България

Паралелните дистрибутори: Кражбите и контрабандата на лекарства трябва да бъдат криминализирани
Прочетена: 215 пъти
Снимка: Pixabay.com

Кражбите и контрабандата на лекарства, както и нарушаването на веригата на лекарствоснабдяването могат да бъдат спрени само чрез законови промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които тези деяния да бъдат криминализирани. За това настояват от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), изразена в отворено писмо до медиите във връзка със спецакцията срещу злоупотреба с лекарства.

 

"Съвместните акции на Прокуратурата, МВР и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) са първите от години ефективни действия за пресичането на нелегалните практики и разобличаването на закононарушителите", заявяват от БАРПТЛ.

 

От асоциацията на паралелните дистрибутори са категорични, че подобни престъпления трябва да бъдат наказвани с цялата тежест на закона, тъй като към момента нарушаването на веригата на лекарствоснабдяване може да бъде обект на санкции само в контекста на данъчно и митническо нарушение.

 

"Решението не може да се търси чрез фантомни режими и ограничителни списъци, с които се съобразява само спазващият правилата бизнес. Нито една корекция на здравната нормативна рамка няма да доведе до пресичане на кражбите и контрабандата с лекарства в ЕС, ако не е предшествана от промени в наказателното право", подчертават от БАРПТЛ.

 

В допълнение от организацията на паралелните дистрибутори уточняват, че многократно са информирали законодателната и изпълнителната власт в свои становища и предложения за необходимостта от ефективни промени в нормативната база. В отворено писмо до институциите и медиите от 20 март 2017 година БАРПТЛ и алармирала, че съществуват нерегламентирани практики, на които контролните органи в държавата е необходимо да обърнат внимание.

 

„БАРПТЛ напълно подкрепя всички усилия и действия за обезпечаване на достъпа до лекарства на българските пациенти. Ние сме за прозрачно и ефективно работещо законодателство, а не за въвеждане на забрана срещу самия износ. Паралелната дистрибуция е единственият механизъм за конкурентна среда и регулиране цените на лекарствата на територията на Европейския съюз и трябва да бъде защитавана, толерирана и насърчавана. Членовете на БАРПТЛ изпълняват своята дейност при пълно спазване на законите на Република България и в защита на обществения интерес“, заявяват още в съобщението си до медиите от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития