Новини - България

Отзоваха проф. Вихра Миланова от ректорския пост в МУ-София
Прочетена: 479 пъти

С общо 263 гласа от 320 присъстващи Общото събрание на Медицинския университет в София гласува за отстраняването на проф. Вихра Миланова от реторския пост.

 

На този етап единствената кандидатура за нейн наследник е тази на проф. Виктор Златков, заместник-декан на Медицинския факултет на МУ-София и бивш директор на "Майчин дом", разбра Redmedia.

 

Припомняме, че спорното заседание беше насрочено по инициатива на бившето ръководство на университета след констатираните в одитен доклад нарушения на екс ректора проф. Ваньо Митев, които в момента се разследват от прокуратурата. В отговор проф. Миланова обжалва свиканото заседание пред Върховния административен съд, но той остави жалбата й без разглеждане с мотива, че въпросът не е от компетенциите на съда.

 

Всичко това ще вкара столичния Медицински университет в безпрецедентна правна каша, защото може да се окаже с двама ректори с неизяснена легитимност.

 

Решението на Общото събрание по всяка вероятност ще бъде обжалвано от проф. Миланова, но окончателното й решение ще бъде обявено на извънредна пресконференция утре. Според прависти атакуването на нейното отстраняване и новия избор на ректор пред съда би трябвало да спре изпълнението им, а това означава, че наследникът й проф. Златков няма да може да встъпи в длъжност до окончателното произнасяне на магистратите. 

 

От друга страна не е сигурно дали проф. Миланова ще може да продължи да изпълнява задълженията си като ректор, тъй като ще бъде страна по делото. Не е ясно и дали проведеното Общо събрание може да се счита за незаконно, при положение, че ВАС няма думата по този въпрос. Тоест, твърде е възможно от юридическа гледна точка проф. Златков да се води за законно избран, но без право да встъпи в длъжност до приключване на делата в съда.

 

При подобна ситуация не е изключено спорът да бъде разрешен от Министерството на образованието и науката (МОН) с назначаване на временен служебен ректор до окончателното произнасяне на магистратите.

 

Очаквайте подробности.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития