Новини - България

Отстраниха тумор с диаметър 20 см. от шията на мъж
Прочетена: 154 пъти

Екип от специалисти от „Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия” към Военномедицинска академия (ВМА), начело с проф. Венцислав Цветков, отстраниха тумор с диаметър 20 см. от шията на 62-годишен мъж.

 

Образуванието в областта на дясната паротидна жлеза и шията, ограничаващо движението на главата, е с давност 20 години, но е болезнено от няколко месеца. Затова се стигнало и до намесата на медиците. То е отстранено чрез изключително прецизна и деликатна интервенция, поради необходимостта да бъде запазен лицевият нерв, сложната анатомия на областта и наличието на магистрални съдове и нерви, граничещи с тумора, обясняват от болницата.

 

Въпреки локализацията и големия размер на тумора, както и високия анестезиологичен риск, свързан с придружаващите заболявания на пациента, образуванието е успешно отстранено чрез парциална паротидектомия с тумора ан-блок, при напълно запазен лицев нерв и липса на парези на съответната лицевата половина.

 

УНГ-специалистите отбелязват, че описаният клиничен случай е пример за дългогодишно подценяване на заболяването, което довело до извършването на голяма и високорискова оперативна интервенция. Затова препоръката им е – при наличие на каквото и да било образувание или изменение в областта на главата и шията, незабавно да се търси консултация със специалист.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития