Новини - България

Отстраниха проф. Пилософ като шеф на Фонда за лечение на деца
Прочетена: 333 пъти

Директорът на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) проф. Владимир Пилософ е отстранен от длъжност, съобщава Дарик радио. От пресцентъра на Министерството на здравеопазването обясниха, че по-късно ще бъде изпратена официална информация.

 

Това се случва на фона на скандала около 9-годишния Байрям Али, който бе спрян да замине за Германия, където да му бъде направена бъбречна трансплантация.

 

Припомняме, че детето трябваше да пътува в понеделник, но ден преди това от Министерството на здравеопазването взели решение интервенцията да бъде извършена в България. Причината – националният консултант по трансплантология и директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов е заявил, че операцията може да се реализира в неговото лечебно заведение.

 

По-рано днес националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева обясни в ефира на bTV, че с промените в правилника на работа на ЦФЛД, направени от проф. Пилосов малко след встъпването му в длъжност, за всеки отделен случай последната и решаваща дума за дадено лечение е на националния консултант в съответната област. Така, по случая с 9-годишния Байрям, Министерството на здравеопазването е трябвало да се съобрази с решението на проф. Спасов, тъй като в противен случай би нарушило нормативни актове.

 

Проф. Владимир Пилософ бе назначен за шеф на ЦФЛД през април 2016 г., след като тогавашният министър на здравеопазването Петър Москов отстрани бившия директор Павел Александров. Тогава уволнението на Александров бе предшествано от акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, при която го задържаха заедно с още 7 админстративни служители. След 24 часа в ареста те бяха освободени под гаранция. Срещу петима от тях бе образувано производство за организирана престъпна група, а  за останалите трима бе обявено, че ще бъдат свидетели по делото. До ден днешен обаче все още няма резултат по случая.

 

Назначението проф. Владимир Пилософ бе последвано от протести и напускане на част от членовете на Обществения съвет към фонда.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития