Новини - България

Отстраниха матка – 30 пъти по-голяма от нормалното
Прочетена: 604 пъти
Снимка: МБАЛ "Света София" - д-р Илиана Христова и пациентката Огняна Йоргова

Лекари от МБАЛ „Света София” отстраниха лапароскопски (безкръвно) матка на жена, с размери 30 пъти по-големи от нормалното. Интервенцията е извършена на 1 септември, а резултатът - матка с тегло 2045 гр. Пациентката се възстановява и скоро ще е при близките си. 

 

Години наред пациентката Огняна Йоргова има болезненна и обилна менструация. През октовмри  2016 г., при гинекологичен преглед е установено, че матката и е уголемена и отговаря на 5 месечна бременност. Жената желае да се оперира максимално щадящо – безкръвно.

''Аз съм работеща жена. Не мога да си позволя да отсъствам дълго от работа'', разказва пациентката.

Интересува се къде може да се оперира лапароскопски и прочита за опита на екипа на болница „Св.София“. Записва си час за преглед при д-р Илиана Христова.

''При прегледа се установи, че става дума за миоматозно увеличена матка, анемия, обилна менструация и кървене между менструациите'', обяснява д-р Христова.

На пациентката са разяснени всички възможни усложнения при лапароскопия, като значителна кръвозагуба и възможно преминаване към класически метод на операция. На 1 септември жената е оперирана безкръвно. Чрез достъп през само четири отвора в областта на коремната стена с размер от 5 до 10 мм и с помощта на специални инструменти, дори и такава голяма матка е безпроблемно отстранена. Резултатът е поразителен - матката е 30 пъти по-голяма от обичайното, с тегло 2045 гр., при норма от 70 гр. В медицинската литература се съобщава, че е възможно безкръвно отстраняване на матка с максимално тегло 2200-2300 гр., обясняват медиците.

 

Часове след интервенцията пациентката е в добро състояние и на крака.

 

Лапароскопската операция е съвременен стандарт на оперативно лечение на заболяванията на женските полови органи. Основното предимство пред класическата операция е бързото възстановяване. Пациентът още на следващия ден си е у дома, при близките си. Болката е сведена до минимум, няма кръвозагуба, няма оперативен разрез, както и белези. Този метод е за предпочитане и при дами с екстремно високо тегло. При класическа операция по-дебелата коремна стена зараства трудно, а безкръвния метод е щадящ за жените, които се възстановяват за денонощие.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития