Новини - България

Отпадат критериите за "биологичен отпадък" при недоносените бебета
Прочетена: 7394 пъти

Медицинският стандарт "Акушерство и гинекология" в частта, касаеща жизнеспособността на новородините, беше окончателно отхвърлен от Върховния административен съд (ВАС). Решението връща старите критерии за преценка дали едно преждевременно родено бебе може да се пребори за живота си или не. Това на практика дава шанс на повече недоносени да получат ЕГН и да се превърнат в човешки същества по българското законодателство.

 

Делото беше заведено от Фондация "Макове за Мери" веднага след редакцията на стандарта, в който бяха заложени завишени параметри за жизнеспособност. Според тях всяко дете, което се появи на бял свят (живо или мъртво) преди 26-та гестационна седмица (т.е. началото на седми месец) или тежи под 800 гр., не се счита за жизнеспособно и изобщо не се регистрира. Самото раждане се счита за "аборт", а бебето получава 72 часа, за да докаже, че е живо. В противен случай попада в графата "биологичен отпадък" и като такъв ... се изхвърля. Родителите дори нямат право да погребат мъртвото си бебе, защото на хартия то не съществува - не получава акт за раждане, ЕГН и съответно смъртно свидетелство.

 

Последната инстанция на ВАС обаче се съгласи, че параметрите са твърде завишени, а мотивите, с които са били въведени - неоснователни. Заключението им автоматично връща действието на старата разпоредба, която счита за живи всички бебета, които "изплачат" преди 22-та гестационна седмица (в края на пети, началото на шести месец) и са с тегло под 600 грама. Отменя се и изискването недоносените, родени със сърдечна дейност, да оцелеят три дни преди да се регистрират като живородени.

 

Другият мотив на магистратите е, че редакциите в стандарта противоречат на чл. 1 от Закона за лицата и семейството, според които "всяко лице, от момента на раждането си, придобива способността да бъде носител на права и задължения". Това позволява на родителите да дадат име на своето дете, то да получи ЕГН и граждански статут, а в случай на смърт - да го погребат като човешко същество.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития