Новини - България

Отново на фокус: Остойностяването на медицинския труд
Прочетена: 504 пъти

Крайно време е да се премине към реално остойностяване на медицинските дейности и лекарския труд. Около това становище се обединиха участниците във Втората научно-практическа конференция на Българския лекарски съюз (БЛС), която започна на 13 май.

"Всички консумативи имат европейски цени, само медицинските специалисти вече 16 години спонсорират здравната система. Това трябва да се промени", убеден е проф. Борислав Китов от Управителния съвет на БЛС.

По думите му, за да може допълнителните здравни застрахователи да навлязат на пазара, е необходимо да има един минимален пакет от услуги, покривани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), и друг - допълнителен, който да се плаща от частните фондове. Това обаче не бива да е свързано с промяна на модела, а с неговото доусъвършстване, уточняват от лекарския съюз.

Знаете, че сме задължени да имаме финансов резерв и дори държавата да си плати изцяло здравните вноски за тези, които осигурява, няма да отпуснат нужните пари за здраве, защото ще трябва да се вземат от други пера – за образование, например. Това не може да стане“, коментира още проф. Китов.  

По този повод председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев прогнозира, че при лимитиране на лечението може да се стигне до пълно отпадане на допълнителния пакет, защото парите ще свършат за основния.

Ако има лимити, допълнителен пакет няма да има. Парите няма да стигнат”, съгласи се и проф. Милан Миланов.

Професор Сабина Захариева, директор на УМБАЛ по ендокринология, сподели, че има неща, които убиват болниците, като лимитите са една от основните пречки. Според нея трябва да се дискутира дали лекарите трябва да работят на повече от едно място, защото тази възможност им пречи да си вършат добре работата на основното. По думите й трябва да има промяна и при специализантите, защото те се обучават тук и след това напускат, въпреки че в тях са инвестирани много средства. Заплатите в болниците са ниски и трябва да се увеличат, но за тях е необходимо да се получава качествено лечение, убедена е проф. Захариева.

 

Подробности за дискусиите и презентации от конференцията можете да откриете на официалната интернет страница на Българския лекарски съюз.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития