Събития -

ноември 2016

ПВСЧПСН
 
    
10 ноември
Четвъртък
ОТЛАГА СЕ - Пациенти излизат на протест заради провалени трансплантации в чужбина
Министерство на здравеопазването
пл. Света Неделя 5
10:00 - 12:00 ч.

На 10.11.2016 г., четвъртък, от 10:00 ч. пред сградата на Министерството на здравеопазването ще се състои граждански протест, организиран от Асоциация "Пулмонална хипертония". От организацията твърдят, че по вина на здравното ведомство държавата е провалила сътрудничеството си с единствената болница в Европа, в която се правят белодробни трансплантации на българи.

 

Конкретната причина е забавянето на процедурата за изпращане за лечение в чужбина на български пациенти, сред които са и двама млади мъже, нуждаещи се от животоспасяваща белодробна трансплантация.

"Ръководството на единствената болница в Европа, където се извършват такива операции, е било принудено да преустанови понататъшни прегледи и прием на наши сънародници, поради неадекватното поведение на Министерство на здравеопазването за осигуряване на предварително предложената сума за тази операция", се казва в съобщение на асоциацията до медиите.

Организаторите декларират, че зад исканията им не стоят никакви политически партии и протестът им няма връзка с предстоящия втори тур на президентските избори.