Любопитно -

Откритие: Солта може би ни пази от мигрена
Прочетена: 372 пъти

Хората, които обилно солят храната си, по-рядко се оплакват от главоболие и остра мигрена. И това е първото доказателство, че "бялата отрова", както я наричат лекарите, може би влияе благоприятно на този вид състояния, съобщава научното онлайн издание New Scientists. 

 

Учените обаче не са готови да се съгласят с теорията без допълнителни проучвания и изрични доказателства. Безспорен факт е, че прекалената употреба на сол е пряко свързана със сърдечно-съдовите заболявания, затова хората не бива да бързат с преминаването към "солена" диета, съветват те.

"Звучи нелогично. Като се има предвид, че високите нива на натриеви йони активират невроните и ги правят по-раздразнителни, идеята, че те по нкакъв начин предотвратяват мигрената, е озадачаваща", коментира д-р Майкъл Харингтън от Института за медицински проучвания "Хънтингтън" в Калифорния.

Точно връзката между главоболието и натрия обаче кара учените да се замислят за евентуалния ефект, който би могло да има храненето върху мигренозните състояния, защото чрез него в организма постъпва изобилие от натрий.

 

За да провери догатките, екипът на д-р Харингтън инициират нов прочит на американското Национално изследване на здравето и храненето. В него, наред с общата информация за здравословните си проблеми и хранителните си навици, участниците са описали какво са консумирали през последните 24 часа и дали са имали главоболие или не. 

 

Резултатите се оказали потресаващи - от общо 8819 души, изследвани между 1999 и 2004 г., тези с повече сол в диетата (в продукти като месо, сирене, хляб и трапезна сол) по-рядко се оплакват от главоболие и остра мигрена.

 

Въпреки това, учените все още не знаят колко безопасна за здравето е повишната консумация на солени храни. Преди изследователите да приключат проучванията си и да потвърдят теориите, най-добрият съвет за хората с мигрена продължава да бъде да се хранят правилно и регулярно.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития