Любопитно -

Открити са генетични корени на анорексията и булимията
Прочетена: 391 пъти

Загубата или временно прекъсване на действието на гена ESRRA кара мишки, особено женските, да стават анорексични, отказвайки високо-калорични храни, дори когато са много гладни, се посочва в статия, публикувана в списание Cell Reports, предава „Фокус“.

 

„Ние показахме, че генът и нарушенията на неговите функции може да бъде един от рисковите фактори, които влияят върху развитието на анорексия или булимия. Разбира се, социалните фактори, като например западния идеал за стройни жени, също влияят на външния вид. Преди всичко, разпространението на тези заболявания през последните години се дължи на обществото, а не на генетиката“, каза Майкъл Лутър от Университета на Айова.

 

Лутър и неговите колеги наблюдавали поведението на мишки, при които учените прекъснали или повредили гена, чиято аналогия в човешкия организъм е свързана със затлъстяването и други нарушения на метаболизма.

 

Когато генетиците повредили гена ESRRA, поведението на мишките се променило драстично. Когато гризачите били гладни, те полагали много по-малко усилия, за да получат храна и не предпочитали да ядат храни с високо съдържание на мазнини, което правят животните с нормално копие на гена.

 

В допълнение, тези гризачи, и особено на женските, страдали от други симптоми, характерни за анорексията - проблеми с комуникацията с останалите и обсесивно-компулсивно разстройство, което се проявявало в маниакално желание за близане на козината.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития