Новини - България

Откриха внос на яйчен прах с инсектицида фипронил и у нас
Прочетена: 113 пъти
Снимка: Pixabay

В Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) е получена нотификация за една партида яйчен прах с наличие на инсектицида фипронил. Пратката е с произход Германия и тегло близо 500 килограма, информираха от аграрното ведомство. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е предприела действия по установяване на наличните количества от продукта и евентуалното му изтегляне от търговската мрежа.

 

От министерството уверяват, че при констатиране на яйчен прах от тази партида в търговската мрежа, продуктът ще бъде изтеглен незабавно, а потребителите ще бъдат своевременно информирани.

 

Припомняме, че разпространението на яйца, заразени с фипронил започна преди две седмици от Белгия и Холандия и бързо обхвана и други европейски страни. В началото на седмицата Европейската комисия обяви, че замърсени продукти са били открити в още държави от ЕС. За кратко време броят на страните, в които са били внесени заразени яйца нарастна, като сред тях имаше и обхванати държави от Централна и Източна Европа – Полша, Румъния, Словакия, Словения. По данни на ЕК в момента проблемът засяга общо 15 държави от ЕС и Хонконг.  Всички те предприемат мерки за защита на потребителите. В Дания например са били продадени 20 тона, като търговците са призовали кетърниговите фирми и кафенетата, които са били основни техни клиенти, да върнат яйцата. Активно издирване на заразени яйца са предприели и контролните органи на Австрия, Италия, Люксембург, Франция, Великобритания, Ирландия, Швеция и Швейцария. 

 

Инсектицидът фипронил е забранен за използване при животни, предназначени за хранителната верига в ЕС, но намира рутинно приложение като средство срещу бълхи, въшки и кърлежи у домашните животни.

 

В момента експерти от Белгия и Холандия прочуват въпроса как инсектицидът е попаднал в храната на кокошките носачки. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития