Новини - България

Откриха първият в България център за деца с ревматични заболявания
Прочетена: 164 пъти

Първият в България Център за допълваща грижа за деца с ревматични заболявания и техните родители бе открит вчера в Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София, съобщиха от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. Центърът представлява защитено пространство, в което децата и техните родители ще могат да получават подкрепа и консултации от здравни специалисти, психолози и арт терапевти.

 

В България около 60 000 души страдат от ревматоиден артрит – автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. От тях малките пациенти с тази болест са над 900. Националната здравноосигурителна каса поема на 100% лечението на децата, като реимбурсира и най-съвременните биологични терапии, уточняват от асоциацията.

„Това е само началото. Надграждането продължава – тук ще се провеждат лекции от специалисти, ще организираме и арт терапии. Ние не трябва да позволяваме децата да се инвалидизират. Те трябва да изживеят своето детство и да станат достойни членове на нашето общество“, заяви каза при откриването Роза Чеглайска, председател на Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА).

Доц. Стефан Стефанов, началник на Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ представи значимостта на заболяването, което протича агресивно при децата и може да доведе до инвалидизация. Ревматоидният артрит е хронично и тежко заболяване, което оказва огромно влияние на развитието и растежа на децата и те се нуждаят от непрекъснати грижи и подкрепа, за да успеят да се социализират и да не се чувстват различни и отритнати от обществото.

„Благодарение на съвременните лечебни средства и медикаменти и добрия контакт между лекар, родител и дете, се постига най-доброто лечение на малките пациенти. За щастие у нас имаме възможност да лекуваме малките пациенти с всички съвременни медикаменти, включително с биологична терапия. Благодарим на Здравната каса, която не е върнала нито едно дете, което се нуждае от такова лечение“, допълни доц.   д-р Стефанов.

Лице на инициативата стана актрисата Стефания Колева, която представи личните си мотиви да подкрепи каузата. Тя даде себе си като пример за човек, който живее нормално и активно с автоимунно заболяване. Стефания Колева сподели, че като сертифициран арт терапевт през есента ще подготви за децата с ревматични заболявания арт терапия и ще проведе с тях няколко ателиета.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития