Новини - България

Откриха филиал на Спешна помощ в Божурище
Прочетена: 122 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

„Откриването на новия филиал на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София в град Божурище е доказателство, че грижата за здравето на хората е най-важното за нас. Последното откриване на филиал към ЦСМП - София е през 2012 г. Надяваме се тази добра инициатива да продължи и в бъдеще. Целта е медиците да са в близост до пациентите и да оказват във възможно най-кратки срокове необходимата за хората помощ.“

 

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Кирил Ананиев при откриването на филиала на ЦСМП – София в гр. Божурище. Филиалът ще работи денонощно. Персоналът ще е от 19 души - лекари, медицински фелдшери, медицински сестри и шофьори на линейка. Всичко те ще дават дежурства на смени. Структурата ще разполага с две линейки, а районът, който ще обслужва е с население около 30 000 души.

 

„Нашата най-голяма амбиция е да реализираме големия проект за Спешна помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ на стойност 163 млн. лв., като на територията на цялата страна ще има 237 точки, в които ще работят модерни, оборудвани с най-съвременна техника центрове. Това е част от нашата цялостна здравна реформа. На сайта на Министерството на здравеопазването вече са качени техническите спецификации за новите 400 линейки. С тях ще създадем по-добри условия за работа на медицинския персонал и ще осигурим по-голямо спокойствие на българските граждани, че ще получат навременна помощ“, посочи още Кирил Ананиев.

 

По повод специализираната комисия за лекарствата Кирил Ананиев заяви пред журналисти:

 

„Създал съм работна група, която в срок до края на месеца да отрази всички необходими промени и процедури в нормативните актове и да предложи методиката, по която ще работи специализираната комисия за новите молекули.“

 

Комисията ще разглежда случаите на пациенти, за чието лечение липсва алтернатива и е необходимо прилагането на нова молекула, която НЗОК не заплаща. Възможно е едновременно да работят няколко комисии, тъй като в състава им ще влязат утвърдени специалисти по конкретното заболяване и случаят на всеки пациент ще бъде разглеждан индивидуално, стана ясно още от думите на министъра.

 

„Гарантирам бързо придвижване на случаите, ще бъде направена цялостна организация, за да няма забавяния. Здравното министерство има предишен опит в тази посока", припомни министър Кирил Ананиев.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития