Новини - Свят

Откриха бактерия, която не може да бъде убита със съществуващите антибиотици
Прочетена: 418 пъти

Здравната служба на САЩ съобщи, че е идентифицирала бактерия у пациент, която не може да бъде убита с нито един от познатите видове антибиотици, съобщава "Ройтерс". Това e първият подобен случай в страната откакто съществуват антибиотичните препарати и е сериозно предупреждение за навлизането на супербактериите,

 

Бактерията е засегнала пикочните пътища на 49-годишна жена от Пенсилвания, която не е напускала Щатите или града си отдавна. Това дава основание да се смята, че бактерията живее на американска територия. Жената е посетила клиника на 26 април с оплаквания от пикочна инфекция, но развитието на болестта и състоянието й към момента не са известни.

 

"Има опасност да се намираме на прага на пост-антибиотичен свят", коментира директорът на Американския център за контрол и превенция Томас Фрайдън. Микроорганизмът, причиняващ инфекция, не се повлиял дори от най-силното "оръжие" в арсенала от антибиотици, с които си служи съвременната медицина - колистин.

 

За нелечимата инфекция съобщили първо в издание на Американското сдружение по микробиология, където е обяснено, че за да достигне пълна резистентност, самата бактерия трябва някак да се е заразила от микроскопични генетични елементи (плазмиди) със специфичен ген, предпазващ от влиянието на антибиотиците. Откритието е на Националния военномедицински център "Уолтър Рийд", който изследвал пациентката от Пенсилвания.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития