Медицина на бъдещето -

Откриха антитела, които могат да неутрализират вируса Зика
Прочетена: 443 пъти

Европейски учени оповестиха, че са открили антитела, които могат да неутрализират вируса Зика, предадe БТА. Това открива перспективи за разработване на ваксина срещу заболяването, което е свързано с мозъчни увреждания у фетуси.

 

В рамките на лабораторни експерименти въпросните антитела неутрализирали едновременно вируса Зика и близкия до него вирус на треската Денге. Това може да допринесе за създаване на универсална ваксина срещу двете заболявания.

 

Вирусът Зика и вирусът на болестта Денге имат много общи черти - принадлежат към семейството на флавивирусите, които се предават от комари.

 

Учени от института "Пастьор", Френския център за научни изследвания и лондонския Импириъл колидж подбрали две антитела EDE, които могат да спрат разпространението на вируса на Денге, и установили, че едното от тях е особено ефикасно при изпълнението на поставената цел да се неутрализира вирусът Зика. След това направили възстановка на мястото, където то се захваща за протеиновата обвивка на вируса Зика. Така констатирали, че антитялото се захваща на едно и също място в двата случая.

 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития