Новини - България

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата
Прочетена: 169 пъти

Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва на 24 март всяка година по целия свят. Цел на деня е да се повиши осведомеността относно тежестта на туберкулозата (TB) в световен мащаб, както и статуса на усилията за превенция и контрол на туберкулозата.

 

През последните 4 години (2011-2015) в страните от Европейския регион новите случаи на туберкулоза намаляват всяка година с 4,3%, а смъртните случаи – с 8,5%. Това сочат данните на Регионалния офис на СЗО за Европа, изнесени в навечерието на Световния ден на туберкулозата.

 

Тази тенденция обаче не важи за уязвимите за туберкулозна инфекция хора, сред които са носителите на ХИВ, затворниците и мигрантите. За тези групи през последните години инфекциите са се увеличили с цели 40 на сто.

 

Отчетеният 5-процентов годишен спад на новозаболелите на практика отдалечава Европа от преборването с туберкулозата. За да се отчете край на туберкулозата, е необходимо този процент да е поне 10%.

 

Целенасочените усилия за ранно откриване и универсалният достъп до безплатно лечение и грижи за всички, включително за мигрантите, са от решаващо значение за спечелването на битката срещу туберкулозата, обобщават от СЗО. Това става факт, когато за една година има по-малко от един случай на туберкулоза на един милион население.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития