Новини - България

Отбелязваме Световния ден за борба с инсултите
Прочетена: 256 пъти

Днес, 29 октомври, се отбелязва Световния ден за борба с инсултите. Данните сочат, че на всеки шест секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт. България е на едно от първите места в това отношение. По данни, публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, у нас годишно се регистрират над 82 хил. случая на мозъчносъдови заболявания, от които близо половината са мозъчен инсулт. Преживелите мозъчния инсулт са с различна степен на инвалидност. При 10% от тях тя е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти между 25 и 50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях остават трайни. Инсултите са и втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. 

 

Специалистите описват инсулта като спешен неврологичен инцидент, който засяга мозъка и при липса на спешно лечение завършва с инвалидизация или смърт. Той може да бъде предизвикан от руптура на кръвоносен съд (хеморагичен инсулт) или от запушване на кръвоносен съд от съсирек (исхемичен инсулт). По-чести са случаите на исхемичния инсулт.

 

Основният рисков фактор за възникването му са стесненията и запушванията на сънните артерии. Други рискови фактори са повишеното кръвно налягане, захарният диабет, тютюнопушенето, предсърдното мъждене, дислипидемията, заседналия начин на живот, съннната апнея.

 

Симптомите на инсулта са слабост в левите или десните крайници, внезапно изкривяване на лявата или дясна лицева половина, внезапна загуба на говор, внезапно спиране на възможността за разбиране. Също така появата на внезапен световъртеж с гадене, повръщане и силно главоболие.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития