Новини - България

Отбелязваме Световния ден за борба с диабета
Прочетена: 766 пъти
Снимка: Интернет

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

 

В България с диагнозата диабет живеят 460 000 души, а 200 000 българи са засегнати, но не знаят и не се лекуват.

 

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

 

Високото ниво на кръвната захар при диабет в продължение на години, уврежда всички органи и системи в човешкото тяло - очите, бъбреците, нервната система, сърцето, мозъка и кръвоносните съдове.

 

Данните сочат, че 90% от хората със захарен диабет тип 2 са с наднормено тегло или затлъстяване, 60% имат повишено артериално налягане, a 56% имат отклонения в липидния профил.

 

Захарният диабет е петата водеща причина за смъртност в света. Основна причина за високата смъртност са сърдечно-съдовите усложнения на заболяването.

 

Специалистите са на мнение, че ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Необходимо е да бъде постигнат и поддържан добър контрол на стойностите на кръвната захар.

 

Международната диабетна федерация препоръчва следните стойности на добър контрол - кръвна захар преди хранене: 4-7 ммол/л; кръвна захар 2 часа след хранене: < 10 ммол/л). За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и гликиран хемоглобин, който е показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Препоръката на федерацията е гликираният хемоглобин да е под 7% или съобразно индивидуалните препоръки на ендокринолога. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития