Любопитно -

Отбелязваме Световния ден за борба с астмата. Около 300 млн. души са с това заболяване
Прочетена: 464 пъти

Днес, 3 май, е Световният ден за борба с астмата. За пръв път той се отбелязва през 1998 година от Глобалната инициатива за астма. Целта е да се подобри информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите. Тази година денят преминава под мотото „Ти можеш да контролираш своята астма“.

 

Според Световната здравна организация (СЗО), 300 милиона души страдат от това заболяване. Това прави астмата най-честото хронично заболяване. В цял свят се наблюдава изразена тенденция към зачестяване на заболеваемостта сред всички възрастови групи, но възниква по-често още в детска възраст.

 

Какво представлява астмата?

 

Астмата е хронично заболяване на дихателните пътища, което се характеризира с вариабилни симптоми, обратима обструкция на бронхите и бронхоспазъм. Смята се, че се предизвиква от комбинация от генетични фактори и някои особености на заобикалящата външна среда, които водят до повишена чувствителност на бронхиалното дърво спрямо различни дразнители. Това заболяване се среща при хора от всички възрасти, но възниква по-често още в детска възраст.

 

Как да контролираме пристъпите?

 

Много хора по света страдат от астма и за справянето с нея вземат лекарствени средства, но има и някои естествени начини, за намаляване честотата на астматичните пристъпи. Пример за тях са: избягване на тютюнопушене и тютюнев дим, на запрашени места, на дезодоранти и парфюми със силна и дразнеща миризма, на насекоми и др. Консумацията на повече вода, приемът на витамин Е и С, както и ежедневните тренировки намаляват шансовете за развитие на астматичен пристъп.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития