Любопитно -

Отбелязваме Световния ден на здравето с акцент върху диабета
Прочетена: 458 пъти

Всяка година на 7 април се отбелязва Световния ден на здравето. Тази година Световната здравна организация (СЗО) поставя акцент върху борбата с диабета и призовава за глобални действия за подобряване на превенцията и подобряване на грижите за хора с диабет.

 

Броят на хората, които живеят с диабет се е увеличил 4 пъти от 1980 г. насам и достига 422 млн. възрастни, повечето от които живеят в развиващите се страни. Факторите, които оказват влияние за това драстично нарастване на засегнатите са наднорменото тегло и затлъстяването.

 

Сред основните констатации от "Глобалния доклад за диабета" са:

 

• Броят на хората, живеещи с диабет и разпространението на заболяването се разраства във всички региони на света. През 2014 г. 422 млн. възрастни или 8.5% от популацията имат диабет. За сравнение през 1980 г. те са били 108 млн. или 4.7%.

 

• Епидемията от диабет има сериозни здравни и социално-икономически въздействия, особено в развиващите се страни.

 

• През 2014 г. повече от 1 на 3-ма възрастни над 18 години са с наднормено тегло.

 

• Усложненията на диабета могат да доведат до инфаркт, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност и ампутация на долен крайник. Така например, случаите на ампутация на долен крайник са от 10 до 20 пъти по-високи при хора с диабет.

 

• Диабетът е причина за 1,5 милиона смъртни случая през 2012 г.

 

• Много от тези смъртни случаи (43%) възникват преждевременно, преди 70-годишна възраст. До голяма степен те са предотвратими чрез приемане на политики за създаване на благоприятна среда за здравословен начин на живот и подобряване на диагностиката и лечение на заболяването.





Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития