Новини - България

Отбелязваме Световния ден на здравето
Прочетена: 394 пъти

На 7 април светът отбелязва Международния ден на здравето. Това е датата, на която е основана Световната здравна организация (СЗО) през 1948 година.

 

Всяка година СЗО посвещава годишнината от основаването си на конкретна здравна тема, като израз на загриженост за хората по целия свят. Кампанията за Световния ден на здравето през 2017 година е посветена на депресията.

 

По данни на СЗО над 350 милиона души по света страдат от депресия или психични проблеми, а според Евростат в това число се вписват около 8% от българите на възраст над 18 години.

"Нека обърнем специално внимание на тези хора, които имат нужда от нас, защото освен повод за празник Световният ден на здравето подтиква към съвместни действия срещу тревожните симптоми", призова на празника служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев.

В официално обръщение към всички здравни работници той благодари за техния професионализъм и отдаденост в работата и им пожела "много здраве, сили, енергия и  постижения".

"Здравеопазването е мисия, която не зависи от националност, език, политическа система и дори религия, тъй като неговото призвание е да помага, спасява и дава шанс за живот. Дори в моментите на изпитания и трудности не забравяйте, че вашата хуманна работа е пример за висок професионализъм, благородство и отдаденост", обърна се министър Семерджиев към медицинското съсловие.

Поздравления за празника поднесе и председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. По думите му здравните работници у нас имат нужда от насърчение и благодарност за своята работа, за да може окончателно да изчезнат негативните отношения и оценки за техния труд, заедно с противопоставянето между лекари и пациенти.

"Уважаеми колеги, аз вярвам, че всеки от нас пази в сърцето си искрица от онова романтично отношение към медицинската професия, което първоначално сме имали. През годините то се е променяло, ставали сме по-знаещи, по-опитни, по-реални, но винаги сме били готови да работим с целия си ум и цялото си сърце за опазване на човешкото здраве. Това е основната ни мисия, смисъл на живота ни и наша съдба. Още веднъж честит празник!", казва в обръщението си д-р Грозев.

Да печелят доверието на пациентите и да продължават да даряват живот, въпреки трудностите, призова и началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров.

"Не е лек изборът да пренебрегнеш себе си, за да служиш на другите. Затова използвам случая да засвидетелствам за пореден път своето уважение и дълбока почит към ежедневния труд на всеки един от Вас – труд, който гарантира здравето и дълголетието на нашите пациенти. Желая на Вас и семействата Ви здраве, сили и щастие! А в професионален план – всеотдайност, милосърдие към човешката болка и удовлетвореност от благородната професия, която сме призвани да упражняваме! Благодаря Ви за достойния и всеотдаен труд! Пожелавам Ви успехи и едно хубаво бъдеще в България, а не някъде в чужбина. Бъдете оптимисти! С Бога напред!", пожела на всички медици проф. Петров.

Своите поздравления към здравната общност в страната отправиха също директори на болници, ректорите на медицинските университети в страната, представители на пациентски и неправителствени организации, съсловните организации на фармацевтите и специалистите по дентална медицина и други.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития