Новини - България

Отбелязваме Световния ден на сърцето
Прочетена: 396 пъти

По традиция, всяка година на 29 септември Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за начините за превенция на сърдечните болести, рисковете, които крият, и високата смъртност, до която водят.

 

У нас Световният ден на сърцето официално се организира от Дружеството на кардиолозите в България в сътрудничество с Българския червен кръст (БЧК). Тази година фокус на кампанията са подрастващите и семейната среда, а мотото е "Зареди живота си с енергия". За целта е достатъчно да се спазват няколко лесни стъпки - здравословно хранене, ежедневна физическа активност, отказ от тютюнопушене.

 

Посланията за здраво сърце символично ще бъдат изпратени от учениците на 32-о СУИЧЕ "Св. Климент Охридски", които ще надпишат стотици балони и ще ги пуснат от двора на училището си точно в 11 часа.

 

С много и различни инициативи Световният ден на сърцето ще бъде отбелязан в цялата страна:

  • На столичния булевард "Витоша" ще стартира информационна кампания "Живей в ритъм - намали риска от инсулт!"
  • РЗИ-Шумен организира тематична лекция-беседа "Социални аспекти на сърдечно-съдовите заболявания"
  • МБАЛ-Русе поема инициативата да измери безплатно кръвното на русенци, срещу което всеки един от тях ще може да си направи селфи - Healthy Heart Selfie, и снимки в "Червено сърце". МБАЛ "Медика" в същия град пък ще отбележи Световния ден на сърцето с чаша сок от арния и безплатни консултации с кардиолог
  • Болница "Тракия" в Стара Загора организира прегледи за предсърдно мъждене
Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития