Новини - България

Отбелязваме Световния ден без тютюн
Прочетена: 149 пъти

Днес, 31 май, отбелязваме Световния ден без тютюн. Той се провежда в страни по целия свят, за да се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

 

Световният ден без тютюн се отбелязва от 1988 г., като мотото тази година е „Тютюнът – заплаха за развитието”.

 

От Министерството на здравеопазването на България обясниха, че усилията на институциите следва да се насочат към реализиране на ефективни превантивни и контролни дейности в следните аспекти:  „Тютюнопушенето – заплаха за здравето и развитието“ и „Устойчив контрол и превенция на тютюнопушенето“.

 

В цялата страната през месец май регионалните здравни инспекции са организирали инициативи за популяризиране на Световния ден без тютюн, сред които:

 

Прояви, насочени към активните пушачи за популяризиране услугите на Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето (ККОТ): консултиране за повишаване на мотивацията за спиране и отказ от тютюнопушене; спирометрично измерване на активните и пасивни пушачи чрез издишан въздух за остатъчни количества въглероден оксид в белия дроб и изчисляване на процента карбоксихемоглобин в кръвта; определяне на степен на никотинова зависимост с тест на Фагерстрьом и използване на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване от цигарите.

 

Превантивни дейности за ограничаване на тютюнопушенето – фотоконкурси, изложби на колажи, апликации и картини, прожекции на филми, спортни турнири за ученици, демонстрации за вредите от тютюнопушенето с помощта на обучителен макет, разпространение на информационни материали и др.

 

От здравно министерство припомнят, че целогодишно на пушачите е предоставена възможност  за безплатно консултиране, как да откажат тютюнопушенето. Това може да стане в някой от 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето (ККОТ) в 28-те РЗИ. Информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

 

Световната здравна организация приканва държавите да ускорят контрола върху тютюна и да поставят действията по контрола над него като основен приоритет в националните и регионалните си планове и стратегии, за да бъде предпазено  общественото здраве от вредите, свързани с употребата на тютюн.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития