Новини - България

Отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Прочетена: 205 пъти

Всяка година в третата неделя на месец май светът отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. През 2017 г. той се провежда под мотото "Ending AIDS Together" („Заедно да спрем СПИН!"). Посланието подчертава необходимостта от намаляване на стигмата спрямо носителите на ХИВ, гарантиране на универсален достъп до изследване, лечение и достъп до качествени здравни и социални услуги на живеещите с вируса, увеличаване на ресурсите за превантивни програми и за изследване и лечение, както и от привличане на граждани към дейностите по превенция и подкрепа на засегнатите от инфекцията.

 

Вече 34 години на Деня за съпричастност се провеждат десетки хиляди бдения, възпоменания, помени в храмове и мирни шествия. Тази година с отбелязването му са ангажирани 1 200 неправителствени организации от 115 държави.

„И днес СПИН продължава да заплашва човешките общности по света. Ето защо събитието е начин, по който засегнатите публично изразяват скръбта към своите близки - починали от СПИН и настояват за по-ясни ангажименти на държавните власти за справяне с инфекцията. В по-големите населени места Денят е повод да се повиши чувствителността към проблема СПИН и да се поощрят толерантността, съпричастността и доброволчеството“, коментират от Министерството на здравеопазването.

В България

 

Регистрираните ХИВ-позитивни лица в България до 16 май тази година са 2 556. От началото на 2017 г. са регистрирани 82 ХИВ-серопозитивни лица. Към 30 април в секторите за лечение се проследяват 1 212 души с ХИВ, като 1 060 от тях получават съвременно антиретровирусно лечение.

 

От Министерството на здравеопазването подчертават, че ведомството ежегодно осигурява финансови средства за закупуването на антиретровирусни лекарства за лечение на пациентите с ХИВ-инфекция. По данни на секторите за лечение на пациенти с придобит имунен дефицит, починалите с ХИВ/СПИН през 2016 г. са 22 лица, а от 1986 г. до началото на тази година броят на починалите е малко над 1000.

 

През 2016 г. министърът на здравеопазването утвърди методическо указание за антиретровирусно лечение на ХИВ-позитивни лица, което е съобразено с препоръките на Световната здравна организация за лечение на всички открити ХИВ-серопозитивни лица, при съгласие от тяхна страна и готовност за придържане към терапията.

 

По света

 

По данни на Обединената програма за СПИН на ООН над 78 млн. души в световен мащаб са инфектираните с ХИВ от началото на пандемията. Починали са над 39 млн. души, а живеещите с вируса са повече от 37 млн. Само през 2015 г. новоинфектираните са 2,1 млн., а починалите - 1,1 млн.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития