Новини - България

Отбелязваме Международния ден на сестринството
Прочетена: 461 пъти

Днес, 12 май, се отбелязва Международния ден на сестринството. Изборът на този ден не е случаен. На тази дата е родена основателката на съвременната професия на медицинската сестра - Флорънс Найтингел.

 

Малко известно е, но и сестрите, както лекарите, си имат своя клетва:

 

"Тържествено обещавам пред бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа."

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева поздрави колегите си за професионалния им празник. В обръщението се казва:

 

„Днес е 12 май - Международен ден на сестринството. Ден, който отдавна е надскочил съсловните и национални граници, за да се превърне в празник на живота, здравето, грижата, надеждата.

Позволете ми да ви поздравя за увереността, постоянството и решителността, която проявявате, изпълнявайки едни от най-хуманните професии.

Бъдете все така образовани, компетентни, знаещи и можещи!

Бъдете основата на здравните грижи!

Бъдете стожера на здравеопазната система!

Бъдете и пребъдете! Въпреки трудностите, въпреки болката, която получавате от свои и чужди!

Бъдете, защото има ли ви вас, ще ни има и нас!

Желая Ви дръзновение, за да може да посрещате предизвикателствата, чрез които израствате, воля, която да ви вдъхновява, и обич, която да осмисля пътя на здравето!

Бъдете благословени, бъдете усмихнати и много щастливи!“

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития