Новини - България

Отбелязваме Международния ден медицинската физика
Прочетена: 148 пъти

На 7 ноември отбелязваме Международния ден на медицинската физика. Той е обявен като такъв от Международната организация по медицинска физика. Датата не е случайна – на 7 ноември е рожденият ден на Мария Склодовска-Кюри.

 

През 2017 г. денят се отбелязва за пети път, с основна тема “Медицинската физика: Осигуряваща цялостен подход към радиационната защита за жените пациентки и жените персонал в радиационната медицина”. Българското дружество по биомедицинска физика и инженерство (БДБФИ) ще отбележи Международния ден на медицинската физика със серия от събития в цялата страна, насочени да повишат информираността на обществото за професията медицински физик и за ролята на медицинските физици. Цел е да се привлече и вниманието на институциите, от които зависи решаването на някои съществуващи проблеми.

 

От Българското дружество по биомедицинска физика и инженерство организира конкретни събития за отбелязването на деня. Ще бъде организиран ден на отворени врати под мотото “Ела и разбери какво работи медицинският физик” в различни клиники в страната. В София това са Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, Аджибадем Сити Клиник Онкологичен Център, МБАЛ Национална Кардиологична Болница, УМБАЛ „Александровска“. В КОЦ-Стара Загора и КОЦ-Враца също ще има ден на отворени врати в клиниките по лъчелечение. В Русе ще отвори врати за граждани отдел “Радиационен контрол” на РЗИ.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития