Новини - България

От понеделник: Протести на лекари в цялата страна
Прочетена: 646 пъти

От началото на следващата седмица Националното сдружение на общопрактикуващите лекари организира ефективни протестни действия в цялата страна. Своето намерение съсловието изразява в официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов, разпространено и до медиите.

 

"Огорчени от пренебрегването на съществуващите в Първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) проблеми и формалното отношение от страна на МЗ, за да акцентираме вниманието на обществото и нашите пациенти - от следващата седмица предприемаме ефективни и други протестни действия, в които ще се включват поетапно различни области от страната", се казва в становището на организацията.

 

Джипитата са недоволни, че правителството обещава да предостави над 20 млн. лв. повече в годишния бюджет за извънболнична помощ, но на практика здравната каса отпуска не повече от 2-3 млн. лв. допълнителни средства. От организацията са категорични, че всички твърдения за повече направления, профилактични прегледи и подобряване на качеството на медицинската помощ чрез въвеждане на електронна идентификация са неверни и заблуждават хората.

 

Евентуалните бъдещи протести ще бъдат ключова тема и в дневния ред на Националния съвет на Българския лекарски съюз този петък (25 март). Професионалната организация негодува срещу последното решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), с което ведомството се кани да въведе т. нар. служебен Национален рамков договор (НРД) за 2016 година. От съюза дори се опасяват, че става въпрос за чиста наказателна акция срещу лекарското съсловие за това, че не подкрепи крайния вариант на документа.

 

"Това като накзателна акция ли е? За това, че лекарският съюз не беше съгласен с предложения НРД. И ако последват неприятни действия от страна на лекарите, пак ли ще бъдем наричани крадци, мошеници и мушмороци? Същите тези крадци и мошеници обаче и сега се грижат за децата и възрастните денонощно и продължават да бъдат герои", защити съсловието председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев.

 

Ръководството е категорично, че опитите на касата да измени текстовете на действащия рамков договор, за да въведе желаните промени в сектора по служебен път, са абсолютно незаконни и ще бъдат обжалвани веднага щом влязат в сила.

 

Доказателството е в параграф 44 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравното осигуряване, според който "Националните рамкови договори, обемите и цените на медицинските и дентални дейности, на методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ (...), които действат до влизането в сила на този закон, се прилагат до приемането на нови Нацонални рамкови договори". А ако се наложат промени в сега действащия, те се правят чрез анекси, а не чрез съставяне на нов договор.

 

В тази връзка юристите на лекарския съюз изрично ще поискат жалбата им да прекрати действието на решението, взето от надзора на касата, за да могат медицинските специалисти в страната да работят по старите правила до пълното изясняване на казуса.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития