Новини - България

От МЗ успокоиха: Онколозите не губят правата си по новия стандарт
Прочетена: 830 пъти

Нито един лекар няма да загуби правото да лекува онкоболни след влизането в сила на новия стандарт "Медицинска онкология", успокоиха от Министерството на здравеопазването по повод появилите се опасения, че заради нормативна недомислица няма да има кой да лекува болните от рак.

 

По-рано днес от Центъра за защита правата в здравеопазването алармираха, че онколозите с втора специалност по вътрешни болести няма да имат право да лекуват пациенти със злокачествени заболявания, тъй като изискванията на новия стандарт са терапиите да се провеждат само от лекари, придобили специалност "Медицинска онкология".

 

По този повод от здравното министерство уточниха, че след публикуването на стандарта в "Държавен вестник" специалността "Онкология" вече ще се нарича "Медицинска онкология", без това да вменява нови права или задължения на специалистите. Промяната е единствено в името и произтича от ангажиментите на България да синхронизира своето законодателство с европейското.

"Наименованието на специалност "Онкология" в номенклатурата е променено на "Медицинска онкология" във връзка с  изискванията на Директива 2005/36 на ЕП и СЕ. Поради това в приложение №1б на Наредба №34, както и в приложение №2 на Наредба №1 е регламентирано, че лицата, придобили специалност "Онкология" се ползват с права на специалисти по "Медицинска онкология", уточняват от МЗ.

В стандарта са определени три нива на лекарската компетентност. Първо ниво се осъществява от лекар без придобита специалност, който работи в структура, осъществяваща дейност по медицинска онкология, и/или от лекар специализант по медицинска онкология. Лекарят без придобита специалност, който работи в структура, осъществяваща дейност по медицинска онкология, осъществява лечебно-диагностична дейност под ръководството на специалист. Първо ниво на компетентност включва преглед на пациенти с онкологични заболявания и насочването им за консултация със специалист.

 

Второ ниво се осъществява от лекари с придобита специалност "Медицинска онкология" (или със специалност "Онкология", които съгласно нормативната уредба се ползват с права на специалисти по "Медицинска онкология") и включва самостоятелна дейност в оценката и лечението на злокачествени солидни тумори. Такива специалисти могат да работят като изследователи в клинични изпитвания и научни проект.

 

Трето ниво на компетентност се извършва от хабилитирани лица със специалност "Медицинска онкология", които осъществяват диагностично-лечебна, учебно-преподавателска и научно-консултативна дейност, работят като изследователи в клинични изпитвания и научни проекти.


По данни на Районната здравна инспекция (РЗИ) лекарите със специалност "Медицинска онкология" са 186, а по данни от регистъра на МЗ специализантите към момента са 69.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития