Новини - България

От днес: Медицинският персонал с ръст на заплатите
Прочетена: 16543 пъти
Представителите на работодателите и синдикатите сложиха подписите си, редом с този на здравния министър д-р Петър Москов под Колективния трудов договор в сектор "Здравеопазване".

Между 15 и 30% по-високи възнаграждения ще имат лекарите и медицинските сестри в страната, считано от днес, след като министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и представители на синдикатите и работодателските организации сложиха подписите си под Колективния трудов договор в сектора.

"Най-голямо увеличение има при начинаещите лекари, за да ги мотивираме да останат в България", заяви министър Москов.

По-високи ще са също заплатите на медицинските сестри, за да не се задълбочава недостигът от специалисти по здравни грижи в сектора. Увеличение ще има и за работещите в общинските болници, детските градини и ясли, както и в някои от големите болници.

"Този Колективен договор осигурява сигурност и спокойствие на работещите и дава възможност за предвидимо развитие и управление на системата на здравеопазването", категоричен е здравният министър.

Със споразумението на практика се фиксират минималните прагове по длъжности в сектора, под които възнагражденията не могат да падат.

 

Така например, след увеличението ръководителите на клиники в държавните болници ще получават не по-малко от 1000 лв., вместо досегашните 850 лв. месечно. Лекарите с една специалност ще взимат със 150 лв. повече от досегашните 700 лв. (т.е. 850 лв.), а вместо 560 лв. старшите медицински сестри ще бъдат възнаградени за труда си с минимум 720 лева. Заплатите на специалистите по здравни грижи, в това число медицински сестри, акушерки, лаборанти, зъботехници, рехабилитатори и прочие пък, ще бъдат 700 лв. или със 180 лв. повече от преди.

 

Малко по-високи ще са минималните прагове за служителите в университетските лечебни заведения, където възнаграждението на началниците на клиники няма да пада под 1150 лева. Докторите с една специалност ще получават поне 980 лв., а старшите медицински сестри - 810 лева. Останалите професионалисти по здравни грижи в университетските болници ще взимат минимум 750 лева.

 

Що се касае до младите лекари, те са разпределени в две категории - такива, които участват в диагностичния процес, и такива, които не участват в него. Минималните трудови възнаграждения за първите са фиксирани на 930 лв., а за вторите варират в диапазона 850 - 890 лв. месечно.

 

В договора са определени и възнагражденията на обслужващия персонал, като за шофьорите те са фиксирани на суми между 500 и 550 лв., а за производствените работници - от 500 до 600 лева.

"Преговорите бяха тежки, защото продължиха пет месеца. Нашите искания бяха по-големи, но към момента това ни удовлетворява и смятаме, че е една стъпка за задържане на младите колеги лекари, както и на медицинските сестри", коментира след подписването заместник-председателят на Федерация "Здравеопазване" към КНСБ д-р Пламен Радославов.

"На практика най-големите увеличения са за редовия лекар със специалност и на редовата сестра, акушерката и т.н. Именно тези хора са грубо казано работещите, бачкаторите, които трябва да са мотивирани да останат тук", допълни и д-р Камен Данов, председател на медицинската федерация на КТ "Подкрепа".

Подобен договор в сектора не е подписван от 2014 г., изтъкват от Министерството на здравеопазването. Споразумението влиза в сила от датата на подписването му и за изпълнението му няма да са необходими допълнителни средства в бюджета, категорични са от ведомството.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития