Новини - България

От 2 юни сиропът за трансплантирани деца става безплатен
Прочетена: 275 пъти

Сиропът за деца, преминали през трансплантация, за който стана ясно миналата седмица, че се налага доплащане от страна на пациентите, става напълно безплатен. Това обявиха от Министерството на здравеопазването след изясняване на казуса вследствие на получен на 22 май сигнал от направителствени организации, че се налага пациенти да доплащат сумата от 7, 86 лв. за лекарството Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution – 50 ml x 1.

 

За изясняване на случая министерството веднага е изискало информация от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (НСЦРЛП) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), от където станало ясно:

„Лекарственият продукт Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution – 50 ml x 1 е включен в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) през 2010 г. До възникването на казуса медикаментът е рефериран в групата лекарствени продукти с INN Ciclosporin, перорална форма - capsule  (таблетки) и oral solution (сироп), и на пациентите не се е налагало да  доплащат.

Доплащането става факт от 2 ноември 2016 г., след преизчисляване на групата с INN Ciclosporin, при което референт в групата става Sandimmun Neoral Capsule, soft 50 mg x 50, пише в доклада на НСЦРЛП до ресорния заместник-министър.

Националният съвет е изискал становище от Касата дали двата медикамента да бъдат разделени в отделни групи според лекарствената форма - capsule  и oral solution. Становището на НЗОК от 25 май  е положително – „за“ разделяне на таблетките и сиропа в отделни групи, като по този начин пациентите няма да доплащат и за двата медикамента“.

Промяната ще бъде публикувана на сайта на лекарствения съвет на 2 юни – денят, в който се прави месечната актуализация на Позитивния лекарствен списък. В аптечната мрежа Sandimmun Neoral 100 mg/ml oral solution, без доплащане от страна на пациентите, ще е достъпен от 16 юни, когато НЗОК актуализира аптечния софтуер.

 

За осигуряване безплатното лечение на трансплантираните деца в периода  02.06.17 г. – 16.06.17 г., медикаментът  ще бъде отпускан срещу рецепта и без доплащане в аптека „Мина“ (бул. „Георги Софийски“ №10 – срещу арката на „Александровска“) обещаха от фирмата-притежател на разрешението за употреба „Новартис“, след разговор със заместник-министър Лидия Нейчева, съобщават от министерството.

 

По-рано днес от Асоциация на чернодробно трансплантираните в България бе обявено, че родители на деца с трансплантации ще протестират на 1 юни от 10:00 часа пред Министерството на здравеопазването, а от 12:00 ч. пред здравната каса.

„Искаме отговор от институциите докога ще продължава лицемерието. Да се твърди, че държавата иска да се повишат трансплантациите, а след като са трансплантирани хората да бъдат оставяни на произвола на съдбата – е подигравка”, казват от асоциацията по повод създалото се напрежение.

Дали протестът ще се състои след решаването на проблема от страна на министерството, предстои да разберем.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития