Новини - България

От 1 януари: НЗОК ще плаща изцяло лекарствата за високо кръвно
Прочетена: 603 пъти

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) реши от 1 януари 2017 г. фондът да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония. Решението е взето по предложение на здравния министър д-р Петър Москов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ).

 

От ведомството уточняват, че есенциалната хипертония е едно от най-масовите заболявания в България - около 200 хил. българи, които по данни на касата са регистрирани с тази диагноза и от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно. За целта касата ще отдели около 10.5 млн. лева.

„Идеята беше заложена в плановете на министър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че касата не може да си го позволи. След въвеждането на ефективни контролни механизми и най-вече на пръстовия идентификатор, които значително ограничиха финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани, това вече става възможно. Припомняме, че за първата половина на ноември, откакто е задължително прилагането на идентификатора, разходът на НЗОК е с 15 млн.лв. по-малко в сравнение с предишни периоди. Ако ефективността на контрола се запази, това ще позволи в списъка на безплатна терапия да бъдат включени още заболявания или както министър Москов обяви, може да се стигне до премахване на лимитите на лечебните заведения“, допълват от МЗ.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития