Новини - България

Освобождават частните болници от обществени поръчки за медицински изделия
Прочетена: 314 пъти

Ще променим Правилника на Център „Фонд за лечение на деца“, като освободим болниците и специално частните, от задължението да правят обществени поръчки за медицински изделия. Поръчките ще се осъществяват на ниво „фонд“ - той ще ги закупува и така лекарите ще могат да получават директно изделието, което им е необходимо за интервенцията. Това обяви в ефира на Нова телевизия министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

Трябва обаче обществото да е наясно докрай какво се случва с такива деца, защото вече имам случай, при който са похарчени 100 000 лв., отпуснати на дете в Германия, а  операцията не се е състояла вече близо месец, каза министърът и добави: Държавата не може непрекъснато да бъде притискана до стената, трябва всички ние – гражданите, да бъдем информирани за това къде отиват парите ни.

По отношение на болничните дългове Петров каза, че те се трупат заради лимитите на Здравната каса и заради това, че болниците по закон нямат право да връщат пациенти.

„Немалка част от хората, които търсят помощ не са в истинския смисъл на думата спешни пациенти, ето защо трябва да бъде ясно разписано кой е спешен пациент. Сега има случаи, в които пациенти търсят помощ в събота или неделя просто, защото на тях им е по-удобно – не чакат, не минават през личен лекари и специалист, те обаче не са спешни“, обясни министърът част от дълговете на лечебните заведения.

По думите му формулата за успешно управление на болниците не е никак сложна - да се намерят приходи, да се намалят или оптимизират разходите, без да пада качеството.

 

Според него по някои показатели здравеопазването ни е отличник, по други не сме толкова добре, но като цяло имаме добре развита болнична мрежа, много средства са инвестирани в модерна апаратура, имаме специалисти на европейско и световно ниво.

„Ние много пъти сме се упражнявали по темата „достъп“, но е факт, че нас един пациент може да  бъде прегледан от водещ наш специалист в рамките на не повече от 3 до 5 дни, а това е изключително кратък срок“, подчерта проф. Петров.

Вече се наблюдава намаляване на броя на младите медици, които търсят реализация в чужбина, трябва да работим за това тази тенденция да се задържи и числото на тези лекари да се увеличава, допълни той.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития