Новини - България

Остойностяват медицинските дейности с фиш за цената на лечението
Прочетена: 646 пъти

Персонален аналитичен финансов документ ще позволи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да изчисли реалната цена на клиничните пътеки в болниците. Формулярът ще бъде издаван на пациентите заедно с епикризата при изписване от лечебно заведение и по всяка вероятност ще намери място в текстовете на Националния рамков договор за 2017 г. (НРД-2017).

 

Новата форма на регулация ще бъде дискутирана още този четвъртък между Управителния съвет на Български лекарски съюз и ръководството на здравната каса. Това обяви нейният управител д-р Глинка Комитов след старта на прегоровите за НРД, поставен днес в Министерството на здравеопазването. По думите му фишът за цената на лечението ще донесе полезна информация за бъдещото остойностяване на медицинските дейности.

„Винаги съм казвал, че остойностяването не може да се прави нито в Министерството на здравеопазването, нито в Министерството на финансите. Стойностите трябва да се определят от този, който предлага услугата“, заяви д-р Комитов.

Предвижда се един екземпляр от ценовия формуляр да остава в пациента, а друг да се изпраща в НЗОК, за да служи за бъдещи анализи. Гаранцията, че стойността на извършеното лечение, няма да е надписана, ще бъде осигурена с изискване болниците да съобразяват фишовете със счетоводните си данни за месеца, уточни управителят на НЗОК.

„По този начин ще бъде направено следното – основният пакет медицински дейности да бъде адекватен на събрания финансов ресурс. Ако ние разберем колко струва и ако тези пари не стигат за финансиране на услугите, има два варианта – да се намали здравният пакет или да се увеличат средствата, които се събират“, коментира д-р Комитов.

Дори да се запише в новия НРД обаче, формулярът по всяка вероятност ще бъде въведен с няколко месеца закъснение, за да може здравната каса да го разработи в детайли и да уточни електронния обмен на данните, предоставяни от болниците. Според подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров три месеца след влизането в сила на НРД 2017 от 1 април са напълно достатъчни за тази дейност.

"В тези стойности има доплащане на един куп консумативи и импланти, които не са в цената на клиничната пътека. Ние искаме в тази фактура да фигурират и те. Крайната цел е всяка болница да си изясни цената на клиничните пътеки и на базата на тези цени да формираме някаква средна реална стойност на пътеките, тъй като те в момента са дисбалансирани", допълни д-р Петров.

По думите му този вид остойностяване ще има поне два положителни ефекта - може да се ползва като мотив за предоговоране на цените на клиничните пътеки в следващия Национален рамков договор - 2018, както и за обективен фактор за реалния размер на средствата, недостигащи за здравеопазване. 

 

От НЗОК обмислят да въведат в новия НРД и 3-4 нови механизма за намаляване на разходите за лекарства. Комитов отказа да ги сподели, но уточни, че става дума за контролни мерки и нови механизми за плащания от страна на касата.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития