Новини - България

Основният пакет с медицински дейности може да падне в съда
Прочетена: 314 пъти

Наредба №2 за определяне на основния пакет с медицински дейности, заплащани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), почти сигурно ще бъде отменена като несъстоятелна от Върховния административен съд (ВАС). Възможността е напълно реална, каза пред Redmedia председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев, който заедно с Центъра за защита правата в здравеопазването обжалва законността на наредбата в съда. 

"Това означава, че от издаването й до момента е под въпрос Националният рамков договор - както настоящият, така и служебният за миналата година, тъй като той е функция на основния пакет. При това положение нормативно ще стане един още по-голям хаос", коментира д-р Болтаджиев.  

По думите му Наредба №2 се явява изцяло незаконна, защото не почива на действащ нормативен текст. Тя е издадена въз основа на чл. 54, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (т.е. разделянето на основния пакет с медицински дейности на основен и допълнителен, въведено от бившия здравен министър д-р Петър Москов - б.а.), който преди това беше отменен и върнат за редакции от Конституционния съд. Така на практика наредбата е издадена въз основа на текст, който не съществува в правния мир, и е въпрос на време да бъде обявена за нищожна от ВАС, твърдят жалбоподателите. 

"На базата на това всички болници ще могат да получат надлимитната си дейност - като заведат дела, разбира се, защото при отпадането на Наредба №2, отпадат клинични пътеки, лимити, регулации, всичко ...", допълни д-р Болтаджиев. 

До пълен апокалипсис е абсолютно възможно да се стигне, защото отпадането на спорната наредба едва ли ще възстанови старата Наредба №11 от 2015 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Тя беше отменена с приемането на новата Наредба №2, а отмяната на Наредба №2 на практика оставя огромна празнота в правния мир. За истинските последствия от това само можем да гадаем.  

 

Нерешен ще остане само въпросът как старата Наредба №11 ще кореспондира с новия Национален рамков договор за 2017 г. (НРД-2017), в който са залегнали дейностите по основния пакет в Наредба №2. 

 

При всички положения обаче най-потърпевши ще са пенсионерите, на които служебният министър д-р Илко Семерджиев обеща безплатни зъбни протези. Услугата беше включена в основния пакет с медицински дейности преди по-малко от месец с редакции в Наредба №2. С отпадането й протезите също ще останат в историята. 

 

Очаква се ВАС да се произнесе по делото в рамките на следващите две седмици. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития