Новини - България

Основният и допълнителен пакет ще влязат в сила догодина
Прочетена: 385 пъти

Разделянето на медицинските дейности в основен и допълнителен пакет ще бъде отложено за 1 април 2017 година. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков на обучителен семинар във Велинград.

 

Промяната трябваше вече да е факт, но текстовете в Закона за здравното осигуряване, които я регламентираха, бяха оспорени от Конституционния съд. С мотива, че разделянето на пакетите не е добре разписано, магистратите върнаха разпоредбите за редакция и на практика отложиха една от основните реформи на ресорния министър д-р Петър Москов.

 

Месец по-късно окончателният вариант на новите текстове вече е готов и е изпратен за съгласуване до председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Съвсем скоро предстои да бъде одобрен и от Министерския съвет, за да влезе за гласуване и в Народното събрание.

 

В проекта изрично е записано, че дейностите в основния пакет ще се извършват незабавно и ще осигуряват здравна закрила на рисковите групи - деца, бременни и родилки, както и "лица със заболявания и състояния, които могат да доведат до смърт или до тежки необратими функционални увреждания на жизненозначими органи и системи". Тук са спешните случаи, всички остри или внезапно възникнали състояния, травмите, отравянията, детското и майчино здраве, онкологичните, инфекциозни и психични заболявания, трансплантираните пациенти и всички терапии, чието отлагане може да предизвика влошаване на състоянието и усложняване на диагнозата.

 

Лечението в допълнителния пакет ще се осъществява само, ако състоянието на болните позволява отлагане на терапията за болните, чието състояние позволява да изчакат. За да бъдат "прехвърлени" в допълнителния пакет, лицата задължително трябва да имат поставена диагноза, а лекуващият лекар да е извършил "обективна медицинска оценка на здравословното състояние на пациента, на историята и вероятното развитие на заболяването". Освен това е длъжен да го уведоми за датите и сроковете на плановия прием, за да може пациентът да вземе информирано решение за отлагане на лечението си, уточни заместник-министър Шарков.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития