Събития -

октомври 2017

ПВСЧПСН
      
     
20 октомври
Петък
Осма Югоизточна Европейска конференция по муковисцидоза
парк-хотел Москва
гр. София
09:00 - 17:00 ч.

От 20 до 22 октомври 2017 г. (петък-неделя) в Парк-хотел Москва в София ще се проведе Осмата югоизточна европейска конференция по муковисцидоза. Организатор на събитието е Асоциация „Муковисцидоза“ – България.

 

Първият ден на конференцията ще започне с кръгла маса, темата на която е „Проблеми, решения и добри лекарски практики при терапията на муковисцидозата в България“. Участие в нея ще вземат много национални и международни експерти от Англия, Белгия, Германия, Франция, Холандия, Косово, Словения, Сърбия, Турция, Македония, както и представители на федерацията на националните асоциации по муковисцидоза в Европа - Cystic Fibrosis Europe (CF Europe), като Хилде де Кайзер, координатор на CF Europe и Ник Медхърст, вицепрезидент на CF Europe за Източна Европа. Поканени да вземат участие са и представители на Министерство на здравеопазването и Национална здравноосигурителна каса. Модератор на кръглата маса ще бъде Владимир Томов, председател на Национален алианс на хората с редки болести (НАХРБ).

 

Непосредствено след това в 11:30 ч. ще се проведе пресконференция, на която ще бъде споделено становището, до което са достигнали експертите, участващи в кръглата маса, относно спазването на Европейския стандарт за лечение на муковисцидоза в България. На въпросите на медиите ще отговарят представителите на CF Europa, Асоциация „Муковисцидоза“ – България, председателя на НАХРБ, представител на медицинския център за лечение на пациенти с муковисцидоза в Македония – „KOZLE“ и други.

 

След пресконференцията деня ще продължи с работни срещи, на които ще бъде представена информация за основни мутации и диагноза муковисцидоза, неонаталния скрининг и дейността на Асоциация „Муковисцидоза“-България.

 

Вторият ден (21.10.2017г.) ще се проведат основните лекционни панели, засягащи теми свързани с диагностиката, лечението, рехабилитацията и психо-социална подкрепа на пациенти с муковисцидоза, които ще бъдат представени от водещи чуждестранни експерти от Белгия (Ерик ван ден Бон и Maya Kirszenbaum), Чехия (Milan Macek), Турция (Bulent Taner Karadag), Англия (Крис Смит и Даниел Пекам), Франция (Maya Kirszenbaum) и Германия (Lutz Naerlich) и други.

 

През третия ден от конференцията ще се проведат ателие посветено на физиотерапията, по време, на което специалист в тази сферата ще представи белгийския опит и ще проведе един практически workshop по темата.

 

Събитието е със свободен вход и е достъпно за специалисти, пациенти и техните близки, чрез предварително направена регистрация.

 

Повече може да научите на сайта на Организатора.

 

Партньори на Осмата югоизточна европейска конференция по муковисцидоза са Актавис България, Новартис, PARI GmbH и Юнион Ивкони.