Новини - България

Осигуряват безлимитно финансиране за ин витро процедури
Прочетена: 599 пъти

С решение на правителството от днес, държавата осигурява безлимитно финансиране на необходимия брой ин витро процедури при двойки с репродуктивни проблеми. Това обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

„Тъй като, не само в предизборната кампания, бяхме поели ангажимент, а и още от предишните кабинети даде добър резултат, и в днешното заседание на Министерски съвет сме приели доклад на правителството, който без лимити осигурява финансирането на необходимия брой ин-витро процедури. Колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените. Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко 3-4-5-6, колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но просто трябваше не само да се осигурят парите, но и съответния инструмент това да се случи“, каза Борисов.

Акушер-гинекологът д-р Георги Стаменов благодаря на правителството за подкрепата.

„Това, което предложихме на правителството е Фонд ин витро да започне да работи по-бързо и хората, които са ангажирани и са подали документи към фонда, ще бъдат разгледани в рамките 5-6 месеца. Освен това предложихме да има по 4 опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват още веднъж, което ще е страхотно за тях. По този начин България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на тази процедура, заедно с Великобритания. Не на последно място обръщаме внимание и на хората с онкологични заболявания – фондът за асистирана репродукция ще може да реимбурсира запазване на фертилните възможности, замразяване на яйцеклетки и на ембриони при хора с онкологични заболявания“, каза д-р Стаменов и добави: „Казано накратко – всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност“.

Финасовият министър Владислав Горанов припони, че през 2016 г. са осигурени 12 млн. лв. за политиката в областта на асистираната репродукция. За тази година е предвидена съответната сума, но с постановлението на Министерски съвет от днес се гарантира осигуряването на толкова ресурс, колкото е необходимо, обясни той.

 

Здравният министър проф. Николай Петров коментира:

„Това е едно изключително добро решение. Решението ще доведе до резултати – ще се намали чакането, ще се увеличи броят на процедурите, с това ще се увеличи процентът на успеваемост“.

Цялото изявление можете да видите ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития