Новини - България

Още три медицински стандарта са публикувани за обществено обсъждане
Прочетена: 444 пъти

Проектите за утвърждаване на медицинските стандарти по "УНГ болести", "Ортопедия и травматология" и "Обща и клинична патология" са публикувани за обществено обсъждане на страницата на Министерството на здравеопазването.

 

Основната промяна в стандарта по УНГ болести касае амбулаторните дейности в специалността и по-конкретно тези, които се извършват в болниците. В тази връзка се определят изисквания за "операционна за амбулаторни операции" и се допълват критериите за останалите дейности, извършвани на най-високо ниво на компетентност.

"Оптимизират се и осъществяваните дейности при спешни състояния в обхвата на медицинската специалност "Ушно-носно-гърлени болести", както и спешните състояния, изискващи незабавна хоспитализация, с което се осигуряват навременни, качествени и квалифицирани диагностично-лечебни дейности в обхвата на специалността", се посочва в мотивите към проектонаредбата.

В стандарта по ортопедия и травматология не се включват нови дейности, но се осъвременяват критериите за качество на медицинската помощ, като се регламентират не само дейностите на лечебните заведения, но и работата на медицинския персонал в тях. Промените са предложени от националния консултант по специалността проф. Андрей Йотов.

 

Проектът на нов стандарт по обща и клинична патология пък въвежда някои съществени промени спрямо действащите разпоредби. Например, определя се кои високоспециализирани дейности могат да се извършват в специализираната извънболнична помощ, въвеждат се нива на компетентност за болничните структури, а също така - изисквания за изпълнение на дейностите по молекулярна патология и примерни панели за диагностициране.

"Добавени са и текстове, въз основа на които изискванията за структурите в болничната медицинска помощ да важат и за тези в КОЦ и ЦКВЗ, в съответствие с изискванията на ЗЛЗ", пише в мотивите на здравното министерство.

 

С всеки един от проектите можете да се запознаете на следните линкове:

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития