Новини - България

Още две лекарства без аналог изчезват от пазара
Прочетена: 444 пъти

Два медикамента за лечение на инфекции при възрастни и деца вече няма да се предлагат на българския пазар, информира от интернет страницата си Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

 

Едно от лекарствата съдържа активната съставка с международно непатентно наименование (INN) Ceftibuten и е изтеглен още на 27.07.2016 година. Според терапевтичните му показания продуктът се използва при лечение на инфекции на пикочните пътища, горните и долните дихателни пътища (в това число фарингит, тонзилит, остър отит на средното ухо, хроничен бронхит, пневмония, цистит, уретит и прочие).

 

Вторият продукт съдържа Ceftaroline fosamil и е предназначен за лечение на пневмония и инфекции на меките тъкани при деца над 2 месеца. Лекарството се изтегля от българския пазар, считано от днес, 1 септември.

"След извършена проверка в базата данни на разрешените за употреба лекарствени продукти в България, се установи, че към дата 29.08.2016 г. нямадруги разрешени за употреба лекарствени продукти, съдържащи активните вещества Ceftaroline fosamil и Ceftibuten", гласи съобщението на ИАЛ.

Медикаментите са поредните без аналог у нас, които изчезват от пазара. За цялата 2015 г. над 120 препарата са изчезнали напълно от аптеките и болниците, а от началото на тази броят им вече надхвърля 70.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития