Новини - България

Още 6 онколекарства ще се заплащат от здравната каса
Прочетена: 1117 пъти

Допълнителни отстъпки за общо 6 лекарствени продукта за онкотерапия е успяла да договори Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с притежателите на разрешение за употреба, съобщиха от публичния фонд след провелото се днес заседание на Надзорния съвет. По този начин ведомството осигурява лекарства за основна терапия на пациентите с онкологични и онкохематологичени заболявания в страната. 

"Като отчете факта, че липсата на адекватна терапия би ограничила терапевтичните възможности на специалистите при лечение на деца, за които терапията е алтернативна, касата прие да договори в полза на онкоболните пациенти по-ниски отстъпки от нормативно установените за 4 лекарства:

  1. Cisplatin Accord 1 mg/ml - 50 ml;
  2. ENDOXAN power for sol. for inj. 200mg х10;
  3. HOLOXAN power for sol. for inj. 1000x1;
  4. Carboplatin Actavis concentrate for sol. for inf. 10mg/ml - 15 mlх1", се казва в съобщението на НЗОК.

 

Освен нови споразумения за отстъпки, касата е успяла да се договори с една от фармацевтичните компании да не изтегля два от своите продукта от българския пазар. Вместо това за тях ще бъдат сключени договори по Наредба №10 за предоставяне на отстъпка в размер на 10% от разходите на НЗОК за съответното тримесечие.

 

Това са лекарствените продукти:

  • Cytarabine Accord inj. or inf. 100mg/ml-10ml x 1
  • Doxorubicin Accord concentrate for sol. for inf. 2mg/ml-25ml x 1

 

След проведени преговори, НЗОК ще осигури и ще заплаща за лечението на онкоболните и още два лекарствени продукта – Cytarabine Accod inj. or inf. 100 mg/ml – 10 ml x l и Doxorubicin Accod concentrate for sol. for inf. 2mg/ml 25 mlх1.

 

Решението за сключване на тези договори е взето по целесъобразност, в полза на здравноосигурените лица, допълват от здравната каса.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития