Новини - България

Още 23 деца заминават за лечение в чужбина
Прочетена: 388 пъти

Въпреки натрупаното напрежение, днешното заседание на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) мина без напрежение, а Общественият съвет разгледа кандидатурите на 67 нуждаещи се от терапия малчугана. Четири от тях попаднаха в дневния ред в последния момент, а общо 50 бяха одобрени за лечение.

"Трябва да се отбележи, че част от кандидатурите бяха включени в дневния ред след като родителите на децата подадоха жалби в здравното министерство", сподели бившият член на Обществения съвет Надежда Цекулова, която не спира да следи проблемите с Фонда.

Общо 23 от малчуганите ще заминат в чужбина, а други 27 ще продължат терапията си в България, съобщи впоследствие Министерството на здравеопазването. Седем от разгледаните случаи са получили отрицателно становище от външните експерти на фонда, но част от тях са препратени за допълнителни становища. Отказите са осем.

 

За децата с детска церебрална парализа, които кандидатстват за лечение в Сърбия по метода на Улзибат, е  решено след завръщането им в България да бъдат изпратени в комисия за оценка на комплексен медикосоциален план.

 

Само един от случаите се е оказал извън компетентността на фонда и Общественият съвет е решил да информира за него здравния министър д-р Петър Москов, за да се вземе най-правилното и бързо решение.

 

Другата новина е, че проектът на устройствен правилник още не е окончателно готов, затова не е  представен на членовете на Обществения съвет, въпреки че бе планиран в дневния ред.

"Новост за нас беше, че по отношение на заявленията за финансово подпомагане за медицински изделия трябва да се има предвид, че ако съответните одобрени от Обществения съвет стойности надхвърлят стойността, определена в чл. 30а от закона за медицинските изделия, то ЦФЛД следва да заплати до цената, определна в посочения списък", коментира Красимира Величкова от Обществения съвет и цитира разпоредбата.

Става дума за официално регистрираните цени на медицинските изделия, които влизат в списък на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). С други думи, занапред фондът няма да харчи пари за медицински изделия извън посочените в списъка.

 

Следващото заседание на Обществения съвет ще се проведе следващата сряда, 29 юни, от 13.00 часа.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития