Новини - България

Орязаните болнични бюджети ще свият заплатите на лекарите
Прочетена: 528 пъти

Възнагражденията на персонала в лечебните заведения, които ще получат по-малко средства за декември по договорите си с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по всяка вероятност също ще бъдат намалени. Това прогнозира председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев на съвместна пресконференция с представители на Сдружението на общинските болници в България, Българската болнична асоциация, Центъра за защита правата в здравеопазването и Българския лекарски съюз. 

 

Преди броени дни лечебните заведения алармираха, че касата ги принуждава да подписват анекси към договорите си, които обаче свиват с 15% месечните им плащания. Вчера обаче от НЗОК обявиха, че намалението е само с 2,5 на сто, а изчисленията са направени на базата на средномесечната стойност на заплатената им дейност за месеците септември, октомври и ноември 2016 година.

"Тези анекси поставят болниците в много затруднено положение, защото няма да им бъде платена дейност, а те продължават да работят без пари", коментира д-р Болтаджиев.

Според председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев потърпевши от ситуацията ще са самите лекари, защото без достатъчно доходи, болниците няма да могат да изплащат възнагражденията им. По думите му някои лечебни заведения вече са намалили с 20% до 40% наличния Фонд "Работна заплата".

"Настояваме да се намерят средства, за да се изплатят на болниците изработените суми", поиска и секретарят на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов.

По думите му въпросът с принудителните анекси ще бъде обсъден на управителен съвет на БЛС още в първите дни на януари.

 

Поради предвиденото различно заплащане за труда на специалистите в извънболничната помощ и личните лекари има сериозен риск Националният рамков договор за 2017 г. да не бъде подписан, предупреждават от съсловната организация.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития