Новини - България

Организират безплатни прегледи за гръбначни изкривявания и плоскостъпие при децата в Стара Загора
Прочетена: 98 пъти

На 29 и 30 ноември 2017 г. (сряда и четвъртък) в отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ на болница „Тракия“ в Стара Загора ще се проведе скрининг за гръбначни изкривявания и плоскостъпие на деца и юноши от 7 до 18-годишна възраст, съобщиха от лечебното заведение. Клиничните прегледи ще бъдат напълно безплатни и без направление от личния лекар. Необходимо е единствено предварително записване за час на тел. 042/987766 или на място на регистратурата на отделение „Физиотерапия и рехабилитация“ в болница „Тракия“ до парк „Аязмото“ – ул. „Дунав“ №1.

 

Скринингът се провежда по съвместна инициатива на болница „Тракия“ и фирмата за помощни изделия за хора с увреждания „РехаБул“ – Стара Загора. Клиничните прегледи за гръбначни изкривявания на децата ще бъдат извършени от лекари–специалисти по физикална и рехабилитационна медицина на болницата, а тестът за плоскостъпие от специалисти на фирмата.

 

„Физиотерапевтите ще извършат преглед и оценка за изкривявания на гръбначния стълб в странична или предно-задна посока и ще направят предписания за посредващо лечение. Голяма част от днешните деца имат проблеми с гръбначния стълб, което затруднява правилното развитие на органите - главно на сърцето и белите дробове. Ако забележите нарушение в стойката на детето си, веднага обърнете внимание, защото тези проблеми са лечими, но колкото по-рано, толкова по-добре“, съветва д-р Антоанета Гьонкова, завеждащ отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“.

 

Специалисти на „РехаБул“ ще извършат компютърна диагностика на ходилото – тензиометрия. Методът изобразява много точно промените на ходилата, тяхното натоварване в статично и динамично положение, при предварително въведени възраст, ръст, тегло и размер на ходилото, казва Мария Котомирова от „Реха Бул“. Посредством специализиран софтуeр, свързан с тензиометричната плочка, се изчислява натоварването на всяка точка на ходилото. При анализ на извършената тензиометрия се придобива ясна представа за баланса на натоварване на двете ходила, измененията на ходилните сводове, има ли налично плоскостъпие и до каква степен е изразено то. След извършената тензиометрия, подбора на ортопедични подложки и стелки е много прецизен и съобразен с индивидуалните нужди на пациента.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития