Новини - България

ОПОЗИЦИЯТА ПОИСКА ОСТАВКАТА НА МОСКОВ
Прочетена: 375 пъти

Опозиционните партии в парламента поискаха оставката на здравния министър д-р Петър Москов, заради решението на Конституционния съд отмени текстовете в Закона за здравното осигуряване, които разделят пакета с медицински дейности на основен и допълнителен.

"През последната година ние от ДПС и колегите от "БСП лява България" предупреждавахме, че това, което прави министърът на здравеопазването, е изключително предизвикателство за българското здравеопазване, защото в крайна сметка решенията, които той предложи, водят до нормативен хаос. Водят до това достъпът на българските граждани да бъде ограничен", коментира в кулоарите на парламента Хасан Адемов от ДПС. По думите му министър Москов е получил "звучен шамар" не само от Конституционния съд, но и от лекарското съсловие, защото то пък отказа да подпише Националния рамков договор за 2016 година. Според колегата му Четин Казак, ако сътресенията в здравния сектор продължават в същия дух, нищо чудно да се появят предпоставки и за предсрочни избори.

"Да си събира чуковете Москов и да се изнася. Друг човек да дойде и да прави това, което трябва да прави ГЕРБ в областта на здравеопазването", категоричен беше и лидерът на БСП Михаил Миков. Той обяви, че колегите му вече подготвят нови промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения. Предложенията им обаче няма да бъдат внесени за гласуване преди Конституционният съд да се е произнесъл по втората жалба, заведена от опозицията. В нея 57 народни представители от "БСП Лява България", ДПС и БДЦ оспорват критериите, по които Националната здравноосигурителна каса ще подписва договори с болниците.

Очакват се и решенията на Върховния административен съд по законосъобразността на Националната здравна карта, заедно с куп други здравни нормативи. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития