Новини - България

Онлайн платформа чертае пътя ни до най-близката аптека
Прочетена: 779 пъти

Уникална по рода си уеб базирана платформа с информация за всички аптеки и дрогерии в България вече работи у нас, съобщиха създателите от Българския фармацевтичен съюз (БФС). Базата данни е разработена изцяло в интерес на пациентите, за да улесни търсенето не само на най-близкия до тях обект, но и да им помогне бързо и лесно да откриват аптеки с по-специфични профил и услуги. 

 

На онлайн адрес www.mapteka.bg всеки може да провери колко аптеки и дрогерии съществуват в неговия град и какви услуги предлага всяка от тях. Търсенето може да се прави по географски признак или по специфични критерии. Например, договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) или пък аптека, която продава само билкови продукти или лекарства без рецепта. Могат да се търсят частни, общински и болнични аптеки, а също така и тези, които приготвят медикаменти на място или обслужват протоколите за редки и скъпоструващи заболявания. Пациентите ще могат да проверят и кои обекти предлагат специфични групи лекарства, в това число инсулини, наркотични вещества, медицински изделия, лекарства за трансплантирани пациенти и за хормонална терапия на онкоболни.

 

Платформата може да покаже също къде са най-близките денонощни аптеки и да визуализира карта на точния маршрут до тях. По този повод създателите й разработват и мобилно приложение, за да може пациентите бързо да намират търсените обекти, където и да се намират в страната. Достатъчно е да разполагат с мобилен интернет или wi-fi връзка, също така да позволят на приложението да ги локализира, за да може то само да ги навигира.

 

Освен това базата данни поддържа и полезна статистика за броя на аптеките, магистър-фармацевтите и услугите, които се предлагат на национално ниво. Така например, бързо може да се установи, че в София работят най-много обекти и професионалисти за сметка на някои малки общини, в които изобщо няма аптеки. По данни на платформата в столицата има 1 092 обекта за търговия на дребно с лекарства, обслужвани от 2 156 магистър-фармацевти, което прави по 16,69 специалисти на 10 000 души население. В същото време шуменската община Венец не разполага с нито една аптека, работеща по договор с НЗОК. На територията й има само два обекта - един в с. Ясенково и още един в с. Венец, които продават само лекарства без рецепта и дори нямат адрес, защото са регистрирани като урегулиран поземлен имот (УПИ).

 

Общият брой на регистрираните обекти в цяла България е 5 009, от които 4 197 са аптеки, а останалите 812 са дрогерии. Регистрираните магистър-фармацевти в цялата страна са 6 174 и всички те обслужват население от 7 215 387 души.

 

Платформата обединява на едно място регистрите на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), Министерството на здравеопазването (МЗ),  Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Националния статистически институт (НСИ), а от съсловната организация се надяват тя да послужи като основа за бъдещата Национална аптечна карта (по подобие на Националната здравна карта), която на свой ред да формира политиките за подобряване на достъпа на пациентите до лекаства.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития