Новини - България

Онкоболести повалят 37 000 българи годишно
Прочетена: 249 пъти

Всяка година около 37 000 българи се разболяват от рак, като близо 7000 от тях умират, обяви ръководителят на Националния раков регистър проф. д-р Здравка Валерианова пред БНР. 

 

По думите й, у нас има тенденция към нарастване на броя на злокачествените заболявания, както при жените, така и при мъжете.

"Въпреки това, страната ни е на средно ниво по брой заболели. В световен мащаб има около 14 милиона нови случаи на рак и около 7-8 милиона умирания годишно. Заемаме една средна позиция, няма за какво да ви плаша", отбелязва д-р Валерианова.

За да спре нарастването на броя на новозаболелите от злокачествени заболявания у нас, трябва да се провежда трайна профилактика, категорични са специалистите.

 

Най-честите локализации са ракът на белия дроб, гърдата, колоректален карцином, кожата и стомаха, които заемат 53% в структурата на всички злокачествени заболявания и при двата пола заедно. С най-голям относителен дял е ракът на белия дроб при мъжете (18.4%) и ракът на млечната жлеза (22.3%) при жените.

"Трябва да се подчертае едно от челните места на рака на маточната шийка в структурата на заболяванията при българките - факт, който не е характерен за развитите страни с действащи от години ефективни програми за организиран скрининг", допълва д-р Валерианова.

С финансовата подкрепа на програма "Европа" на Столична община две неправителствени организации работят по проект за по-добра профилактика на онкозаболяванията. Идеята е да се създаде общински скринингов регистър в София е той да бъде първата стъпка към създаването на национален скринингов регистър, споделиха лекари и пациентски организации.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития