Новини - България

Омбудсманът пита: Има ли краста сред бежанците в Харманли?
Прочетена: 302 пъти

Спешни консултации с медицински специалисти, които да установят дали в лагера за настаняване на бежанци в Харманли върлува краста. За това настоя с официална препоръка омбудсманът на Републиката Мая Манолова.

 

Искането е по процедура за международна закрила и вече е изпратено до ръководството на Министерството на здравеопазването и до председателя на Държавната агенция за бежанците г-жа Петя Първанова. 

 

Преди това експертен екип на омбудсмана е предприел собствени проверки в бежанския лагер, където в момента са настанени около 3000 души. Граждани са сигнализирали, че голям брой лица, търсещи международна закрила, се разхождат безпрепятствано в града с видими рани и обриви по ръцете и краката. Жителите се страхуват, че това представлява заплаха за здравето им.

 

За да провери как стоят нещата в действителност, екипът на Мая Манолова е посетил халета № 9, 10 и 11, където са констатирал лоши хигиенно-битови условия. Проведени са и разговори с медицинския състав на здравната служба, които са потвърдили, че в центъра има много хора с кожни заболявания. Съществуват съмнения за краста (Скабиес), както и за кожна лайшманиоза (кожни язви и рани).

 

В препоръката си Мая Манолова призова компетентните институции в спешен порядък да организират екип от лекари, специалисти – инфекционисти и дерматолози, паразитолози, които на място да извършат изследвания и поставят точна диагноза на кожните заболявания.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития