Новини - България

Омбудсманът алармира: Пациентът плаща ДДС върху собствените си осигуровки за здраве
Прочетена: 436 пъти

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се формира от осигуровките на граждани, но се оказва, че те плащат ДДС върху собствените си здравни вноски, защото медикаментите, които се купуват от публичния фонд не са освободени от ставката. За парадокса алармира омбудсманът Мая Манолова на кръгла маса за тежестта на ДДС върху личните и публични разходи за лекарства, организирана от Института за стратегии и анализи в Народното събрание.

 

Самите пациенти често се оплакват, че им се налага да доплащат от джоба си за медикаменти, които до вчера са били безплатни, или че цените на продуктите на свободна продажба са съизмерими с тези, които се получават срещу рецептурна книжка, разказа общественият защитник.

"Това са притеснителни факти, които показват, че регулаторната роля на държавата не е особено ефективна, както и че с публични пари понякога се плащат цени, които са по-високи от пазарните", възмути се Манолова.  

По същия начин 20%-ия данък ощетява и лечебните заведения, защото купуват по-скъпи продукти, нямат право на отстъпки и данъчен кредит, което в крайна сметка увеличава размера на дълговете и на надлимитната им дейност.

"Те купуват лекарствата с включен ДДС и макар да са търговски дружества, нямат право да се регистрират по Закона за ДДС за извършваните от тях медицински дейности, т.е. нямат право на данъчен кредит. Така се превръщат в краен потребител на лекарства, без на практика да са такъв", обясни друг от проблемите Манолова.

По думите й диференцирането на ДДС определено си струва усилията, защото е свързано с най-важния приоритет за хората - тяхното здраве. Мотивите "против", според които намаляването на ставката ще ощети хазната, Манолова определи като несъстоятелни и допълни, че с изчисленията за фискалните последствия за бюджета често се злоупотребява.

"Механично се приема, че ако ставката на лекарствата се намали от 20 на 5%, това ще доведе до четири пъти намаление на постъпленията в бюджета, което не е така, защото с освободените средства ще се повиши потреблението", коментира общественият защитник.

Манолова обяви също, че като национален омбудсман, който подкрепя и защитава правата на потребителите, застава зад всяка инициатива, насочена към промени в сектор здравеопазване, стига да са в интерес на българските граждани и да им осигуряват по-качествено и по-достъпно здравеопазване.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития