Интервю -

Оля Василева, БАТЕЛ: Ще се търсят алтернативи за лекарствата от Великобритания
Прочетена: 923 пъти
Снимка: Българска асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ)

Оля Василева, изпълнителен директор на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) и член на Управителния съвет на новосформираната Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

 

Г-жо Василева, Brexit със сигурност ще се отрази на всички държави в общността, както и на самата Великобритания, но има ли опасност да пострадат търговските взаимоотношения или доставките на лекарства за България?

 

- При всички случаи ще пострадат търговските взаимоотношения, но за самата Великобритания на първо място. Ние като потърпевша страна не мисля, че ще имаме проблем с ограничаване на достъпа. Всеки един от националните дистрибутори и търговците на едро с лекарства, който покрива изцяло пазара, винаги има достатъчно на брой партньори, от които може да си прави доставките.

 

Има ли у нас лекарства или медицински изделия и продукти, които се доставят само и единствено от Великобритания, което би могло да ощети българския пазар?

 

- Има такива продукти, но не смятам, че ще пострадат взаимоотношенията на търговско ниво между търговците на едро. Те са обвързани и с договори, които трябва да изпъляват. Освен това задължително ще се търсят алтернативи. Но въпросът с достъпа на лекарства до националния пазар е проблем по-скоро на производителите. Пък и две години до фактическото  излизане на Великобритания от ЕС е доста дълъг период и има достатъчно време индустрията да реагира.

 

Съществува ли риск този процес да се отрази на цените на лекарствата у нас и те да тръгнат нагоре?

 

- Мисля че не, защото всички пазари чисто регулаторно ограничават бюджетите за лекарства и се опитват по всякакъв начин да намалят разхода на публичен ресурс. При това положение не вярвам медикаментите в България да поскъпнат.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития