Новини - България

Октомври – Световен месец за борба с рака на гърдата
Прочетена: 247 пъти
Снимка: Instagram - Стела Маккартни

Октомври е Световният месец за борба с рака на гърдата. Това е най-честото онкологично заболяване при жените. Данните на Световната здравна организация (СЗО) показват, че всяка година около 1.38 млн. жени по света чуват диагнозата рак на гърдата. Смъртните случаи вследствие на заболяването са около 458 000. В България новодиагностицираните случаи на година са около 4800, а смъртните случаи – около 1200.

 

През месец октомври в цял свят се организират различни активности с цел повишаване осведомеността по отношение на заболяването. Целта е да се изостри вниманието и да се повишат превенцията, ранната диагностика и лечението на рака на гърдата.

 

Една от инициативити, които несъмнено ще привлече  общественото внимание тази година е заявената подкрепа на световноизвестната певица Алиша Кийс. Тя ще участва в благотворителна рекламна капания на дизайнера Стела Маккартни, като целта е да се  повиши осведомеността за заболяването. Като част от кампанията Маккартни представи сутиена "Ophelia Whistling" и бански костюм в модерен розов цвят – символ на световната бора със заболяването. Цената на сутиена е 125 долара, а на банскя - 155 долара. Приходите от продажбите ще отидат в подкрепа на диагностичния център в Харлем, родния регион на Алиша Кийс.

 

У нас пък болници в различни градове на страната ще извършват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития